Prvi u potpunosti robotizirani hotel

Jeste li znali da postoji hotel u Japanu u kojemu su za sve zadatke zaduženi roboti? Je li to ekscentrični izuzetak ili je riječ o budućnost koja nas uskoro čeka?

Hrvatski robotičari pripadaju samom vrhu svjetske robotike. Radionice, konferencije, izborni predmeti u sklopu školstva svake godine kreiraju nove nade hrvatske robotike koje sudjeluju na svjetskim natjecanjima gdje postižu izvanredne rezultate.  S obzirom da je hrvatsko gospodarstvo prvenstveno bazirano na prihodima ostvarenim turizmom, nadamo se da će hrvatski robotičari u skorašnje vrijeme osmisliti umjetnu inteligenciju, robote slične onima u prvom robotiziranom japanskom hotelu i na taj način dovesti hrvatsku ponudu smještajnih objekata na višu razinu.  No, dok se ne osmisli robotizirani turistički smještaj, posjetite japanski grad Sasebo u blizini Nagasakija ili saznajte više o robotiziranim hotelima koji nas očekuju u bliskoj budućnosti.

 ROBOTI GDJE GOD SE OKRENETE

Henn na Hotel Hamamatsuchō bio je otvoren u travnju 2018. te je predstavljao prvi u potpunosti robotizirani hotel na svijetu koji i danas pomalo liči na filmove iz budućnosti, no kako se čini riječ je o stvarnosti koja nam se velikom brzinom približava. Danas je Henn na hotelski lanac pa se čini da ta budućnost i nije tako daleko. Sam naziv hotela „henn” u prijevodu znači mijenjati se čime se simbolično također želio pokazati osnovni cilj hotela – predstavljanje najmodernijih tehnologija.

Iako je u od renovacije u 2015. godini bilo zaposleno 40ak djelatnika, danas u sklopu hotela radi samo 7 radnika, a sve ostalo su roboti. Roboti su na početku bili uvedeni kako bi se smanjili troškovi kadrova, no sada roboti predstavljaju glavnu atrakciju hotela i diferenciraju ovaj hotel od svih ostalih na svijetu.

Izvor: https://www.h-n-h.jp/en/facilities

Pri samom dolasku susrest ćete se s dinosaurom i humanoidnim robotom koji predstavljaju osoblje na recepciji. Ukoliko uranite na check-in ili prtljagu želite ostaviti u hotelu i duže od dopuštenog vremena check-outa, istu možete ostaviti u prostoriji gdje će robotska ruka obuhvatiti vaše kovčege te ih spremiti u ormarić. Prijava u smještaj i samo plaćanje je u potpunosti automatizirano, a sustav za prepoznavanje lica koristi se za registraciju u smještaju te na taj način se gosti ne trebaju brinuti hoće li izgubiti ključ. Ukoliko vas u bilo kojem trenutku bude zanimalo koje se atrakcije nalaze u blizini hotela, restorani, trgovine ili suvenirnice, možete se obratiti simpatičnom robotu Unibo-u.

U sklopu objekta postoji i pametna trgovina u kojoj možete kupiti osnovne potrepštine. Osim što će hotel zbog inovativnosti sam po sebi biti zabava za većinu gostiju, zabavni sadržaj može se pronaći u prostoriji nazvanoj „The Zone” gdje ćete se moći opustiti i zabaviti uz igre i karaoke iz budućnosti na ekranu od 360 stupnjeva. Bar u sklopu ovog hotela također je automatiziran.

Postoje različite vrste soba pa tako možete odsjesti u standardnim, superior, onima japanskog stila ili pak deluxe, a sve su prvenstveno namijenjene što ugodnijem boravku poslovnih ljudi.

Oblik 1: Izvor: https://www.h-n-h.jp/en/guest-rooms

Glavni fokus soba je stavljen na minimalizam, jednostavnost, zdravlja, kvalitetan san i osjećaj futurizma. U sobama se nalazi futuristički uređaj za čišćenje odjeće idealan za poslovne ljude koji će uz pare i vibracije ukloniti neugodne mirise, pelud i prašinu s odjeće, te ju izglačati. Svaka soba opremljena je i pametnim telefonom koji ujedno ima i funkciju daljinskog upravljača za televiziju te klima uređaj, a dana je i besplatna usluga telefoniranja kako lokalno, tako i međunarodno.  Svaka soba također ima pametnu pločicu, poput tableta, koja prikazuje turističke informacije i igrice. Najinteraktivniji i najzabavniji dio svake sobe je robot Tapia koji se nalazi u svakoj sobi. Upravlja raznim značajkama glasovne naredbe, uključujući TV, klima uređaj i svjetla.

Oblik 2: https://www.h-n-h.jp/en/facilities

Bit će zanimljivo kroz budućnost promatrati inovacije u sklopu Henn na lanca hotela s obzirom da je riječ o predvodniku robotiziranih hotela, no isto tako promatrati je li riječ o izoliranom slučaju ili će nas roboti zaista početi zamjenjivati.